perjantai 1. tammikuuta 2010

Uuden vuoden alku: tulevaisuuden suunnitelmia lyhyellä tähtäyksellä

Näin vuoden alussa tahtomattaankin miettii, mitä uusi vuosi tuo tullessaan. Alku vaikuttaa lupaavalta: Vuoden ensimmäinen päivä täällä Tallinnassa oli kuulas pakkaspäivä, kaikki on paksun, vasta sataneen valkoisen lumen peitossa. Ja lunta vaan tulee ja tulee... Tällaista talvea ei ole ollut moneen vuoteen!

Viime vuoden viimeisenä päivänä lastenkodin väki kävi suurella bussilla Tallinnassa elokuvissa, sen jälkeen oli kuulemma tiedossa vielä lounas McDonaldsilla. Samalla reissulla he saivat kyytiinsä loput keräyksestä saadut tavarat: urheilujalkineita oli paljon, kodin sisustukseen liittyvää tavaraa myös mukavasti.

Keskustelimme hieman tulevaisuuden näkymistä: Ensi kesästä lähtien lastenkodissa on 34 lasta. Perheitä on neljä, ja säädösten mukaan vuodesta 2010 alkaen yhdessä perheessä ei saa olla kahdeksaa lasta enempää. Tähän asti lapsia sai olla 10 lasta perhettä kohden, vähennys tapahtuu "luonnollisen poistuman" kautta, joten heillä on luvallinen pieni ylikuormitus. Samassa rahaa valtiolta tulee pääluvun mukaan. Samalla henkilöresurssilla on hoidettavissa perheessä niin kahdeksan kuin kymmenekin lasta, mutta määräraha vähenee pääluvun mukaan. Johtaja kertoikin, että heidän on pitänyt irtisanoa neljä henkeä.

Lasten vapaa-ajan vietosta ja erityisesti loma-ajan aktiviteeteista saimme myös lisätietoa: Jo aiemmin oli puhetta, että lastenkodissa harrastetaan jalkapalloa, myös tytöt pelaavat. Keräykseenkin pyysimme erityisesti muutamasta paikasta jalkapallokenkiä. Lastenkodilla on maa-aluetta liki 3 ha, jonne he haluaisivat tehdä urheilukentän. Myös tämä vaatisi rahaa, tai ainakin traktorin, jolla tehdä maatyöt!

Muita paikkakunnan vapaa-ajanviettotapoja olisi motokrossi, lastenkodin lähellä on ajoradat, mutta heillä ei tietenkään ole pyöriä. Ehkä jonkin suomalaisen seuran kanssa voisi tehdä yhteistyötä?

Lisäkustannuksia kesällä aiheuttaa leirisuunnitelma: Tarkoitus on vuokrata leiripaikka Peipsijärven äärestä 40 päiväksi, johon kaikki lastenkodin asukkaat lähtisivät loman viettoon. Henkilökunta olisi samaan aikaan lomalla, ja leirille palkattaisiin tilpäinen henkilöstö. Siellä myös lapset voisivat osallistua enemmän taloudenpitoon, kaikki joutuvat tekemään säännöllisesti jonkin verran työtä, että saada myös vapauksia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti